Special Bovis Magazin - SMS - abonament

BOVISnews

Un nou vaccin impotriva Diareei Virale Bovine: Boehringer Ingelheim primeste autorizatia de introducere pe piata pentru Bovela®

EMA a aprobat Bovela®, noul vaccin Boehringer Ingelheim pentru imunizarea activa a bovinelor impotriva virusului care cauzeaza Diareea Virala Bovina (BVD). Lansarea Bovela® este planificata pentru primavara anului 2015. Bovela® este un revolutionar pas inainte in protejarea sanatatii bovine impotriva unuia dintre cele mai importante boli bovine cu distributie la nivel mondial. 

Citește mai departe...

Cantitatea de lapte colectata a crescut semnificativ in 2014

 DSC3650

In perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2014 comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2013, cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare a crescut cu 14,1%. 

Citește mai departe...

Phil Hogan, noul comisar pentru agricultura al UE a inceput desemnarea membrilor in cadrul noului cabinet

Phil-Hogan img

 

Noul comisar european pentru Agricultura, irlandezul Phil Hogan, este in plin proces de desemnare a echipei sale de consilieri, in timp ce se pregatesc ultimele detalii privind asumarea responsabilitatii pentru portofoliul agriculturii din cadrul Comisiei Europene si in validarea de catre Parlamentul European pentru preluarea functiei.

Citește mai departe...

Galati - pe harta judetelor infectate cu bluetongue

BlueTongue map 22.08-01.09.2014 Romania site

Oficialitatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor galatene au confirmat existenta primului caz de infectare cu boala „limbii albastre” la o bovina din comuna Draganesti, localitate aflata in apropierea municipiului Tecuci.Potrivit declaratiei facute presei locale de catre dr. Maricica Chiriac, directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Galati, este vorba despre un focar depistat intr-o gospodarie din comuna, unde un satean detine si ingrijeste inca sase animale.

Citește mai departe...

Fermierul Anului 2014

fermierul anului 2014

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a organizat in data de 9 septembrie 2014, prima editie a „Balului Fermierului”, singurul eveniment in cadrul caruia au fost recunoscute si rasplatite cu diplome de excelenta eforturile si rezultatele deosebite ale producatorilor agricoli din intreaga tara.

Citește mai departe...

Informare privind situatia bolii bluetongue in Romania

In data de 23.08.2014, Romania a notificat Comisiei Europene si Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE) primele focare ale bolii bluetongue, in Judetul Buzau. Noi focare ale bolii au fost curand dupa aceea confirmate si in judetele Prahova, Vrancea, Arges si Vilcea. Cele mai multe dintre 

Citește mai departe...

Comisia Europeana a anuntat masuri urgente de sprijinire a pietei laptelui datorita embargoului impus de Rusia

Comisia Europeana a anuntat astazi ca va oferi ajutor pentru depozitarea produselor lactate, unt, lapte praf degresat si anumite tipuri de branzeturi, in scopul de a atenua impactul restrictiilor rusesti la importurile de produse lactate din UE si pentru a limita efectele

Citește mai departe...

ARION 400 Stage IV - Noua gama de tractoare ideale pentru fermele zootehnice

 

 

In ultimii ani, CLAAS si-a concentrat eforturile de dezvoltare a tractoarelor pe segmentul de putere de peste 140 CP, si a modernizat si extins cu succes acest sector cu o gama de produse

Citește mai departe...

Despre normalitate in ANARZ

Despre normalitate in ANARZ intr-o perioada cand instabilitatea este cel mai potrivit cuvant

Ne-a interesat mai mult ce a reusit sa faca domnul dr. Tamas Nagy din functia de director general ANARZ si nu ce va face... acesta este motivul pentru care l-am ascultat cu atentie si ne-am propus sa asteptam cu rabdare pentru a observa care vor fi efectele actiunilor staff-ului ANARZ in teren.

dr. Peter Tamas Nagy... „Pentru staff-ul ANARZ activitatea de reproductie, in ceea ce priveste strategia pentru prezent si viitorul apropiat, este prioritara. Am concentrat astfel, in ultima perioada, toate fortele pentru a putea reglementa tot ceea ce inseamna activitatea in jurul insamantarilor artificiale. Vreau sa mentionez faptul ca impreuna cu asociatiile de fermieri, ministerul, directia de specialitate din minister si colegii nostrii din agentie s-au elaborat in ultimele saptamani proceduri in ceea ce priveste activitatea de autorizare a operatorilor insamantatori, activitatea de autorizare a semtesturilor si depoziturilor implicate in importul si distributia de material seminal si activitatea de autorizare a asociatiilor profesionale si a organizatiilor implicate in aceasta activitate. Ca urmare a discutiilor avute cu reprezentantii semtesturilor si ai depozitelor, chiar la sediul ANARZ, am semnat cu totii, cei participanti, o hotarare prin care am corectat toate inadvertentele care existau in aceasta activitate. O discutie similara am avut si cu reprezentantii asociatiilor de crescatori. Aceste proceduri sunt acum, dupa dezbatere, publicate pe site-ul ANARZ. Toate aceste proceduri imbunatatite vor fi mereu in atentia noastra putand ulterior suferi modificari astfel incat sa ne putem imbunatati cu totii activitatea.

In ultimele luni am inceput sa realizam si o evaluare a operatorilor cu ocazia careia s-au luat toate datele... astazi centralizam datele venite din toata tara sa vedem cu cati colaboratori incepem aceasta activitate, care este gradul profesional al acestora, gradul lor de scolarizare si care este materialul seminal care se afla astazi in stoc, in containerele operatorilor.

Am trecut la etapa a doua, evaluarea semtest-urilor si depozitelor, in urma acestor evaluari s-au facut niste rapoarte, s-au facut stocurile de m.s.c. pe tauri, pe cod de tauri si pe materialul seminal aflat in depozite si in semtest-uri, iar in perioada imediat urmatoare vom trece la evaluarea asociatiilor care au aparut in ultimii ani. In urma tuturor discutiilor avute cu toti reprezentantii partilor implicate am concluzionat ca pilonul principal este cartea de rasa. In mod normal datele trebuie sa se centralizeze intr-un registru electronic avand in vedere ca activitatea de reproductie este prima caramida in programul de ameliorare si tocmai de aceea am incercat prin aceasta procedura sa dam de acele organizatii care au in componenta lor prestari de servicii, sa aibe un contract de colaborare cu conducerea cartii de rasa, iar activitatea de reproductie sa se raporteze intr-un sistem unitar. Ne dorim astfel sa se lucreze oarecum unitar in intreaga tara... in definitiv aceasta a fost si ideea in momentul in care am lansat buletinul de IA care sa fie unitar la nivel national. Astfel, fiecare asociatie are posibilitatea de a lucra dupa un model standard.

Asa cum am mai amintit pregatim o strategie de verificare a activitatii asociatiilor. Procedurile instituite in acord cu ANARZ permite ca fermele mari sa isi achizitioneze direct m.s.c. din taurii autorizati. In discutii anterioare am atins problema stocurilor de m.s.c. din tara... este foarte adevarat ca in aceasta perioada stocurile de m.s.c. din intreaga tara sunt considerabile insa valori exacte vom putea prezenta in foarte scurt timp, cel mai probabil la finele lunii august, atunci cand finalizam centralizarea informatiilor despre sperma detinuta de insamantatori, in depozite, la asociatii si in semtest-uri. Asa cum am precizat, toate reglementarile stabilite cu cei implicati in activitatea de reproductie, vor trebui implementate si respectate fie ca exista anumite persoane care se impotrivesc.

Va asteptati la transparenta pe piata nationala a m.s.c.-ului? Am discutat acest aspect cu jucatorii din piata iar concluzia unanima a fost ca “oaia neagra va aparea“... daca monitorizam intrarile in tara de m.s.c. pe cod de taur si distributia lui la nivel national nu poti importa 10.000 doze si apoi sa vinzi 20.000...insa eu am convingerea ca piata nationala a m.s.c. ului este destul de usor de monitorizat... sunt 14 jucatori care au tot interesul sa mentina un climat corect si transparent... orice informatie despre incorectitudinea unuia sau altuia dintre ei, informatie care ajunge la noi, poate avea efecte extrem de nefaste.

ANARZ-ul are reglementari noi si mult mai clare cu privire la controlul caluitatii m.s.c.? In ceea ce priveste controlul materialul seminal care este produs in Romania, acesta se face sub controlul autoritatii, se fac buletine de analiza atat din punct de vedere sanitar veterinar cat si al calitatii. Materalul seminal se verifica la solicitarea beneficiarului deoarece s-au intalnit situatii in care dupa ce s-a achizitionat materialul semnal au fost nereguli. In aceste situatii se anunta autoritatea competenta a statului, in cazul de fata ANARZ, iar noi ridicam probe din sarja respectiva... semtest-urile care sunt producatoare la nivel national fiind obligate sa isi pastreze cate o proba martor, iar reprezentantii ANARZ vor putea compara m.s.c.-ul analizat cu aceasta proba martor. In astfel de situatii potential conflictuale intre fermieri si semtest-uri, laboratorul de referinta ANARZ, in care s-a investit destul de mult in ultimii ani, isi gaseste utilitatea.

Asociatiile de rasa inca isi cauta drumul si lipsa de sustinere interna ne fac slabe. Prin reprezantantii sai ANARZ se poate implica in dinamizarea activitatii acestor organizatii si in crearea INDEX-urilor nationale?

Personal am fost si raman un sustinator al crearii cartilor de rasa. In acest an, pe data de 30 septembrie, se finalizeaza primul an de COP intreg pentru ca cel din 2010 a inceput relativ tarziu, s-au aplicat coeficienti de corectie la valorile centralizate si nu a fost sugestiv. Insa, pentru anul 2011 / 2012 putem vorbi de un an complet. In data de 30 septembrie, in termen de 60 zile, asociatiile trebuie sa vina cu rezultatele primului an de COP trebuind sa prezinte descrierea liniara, deci prima etapa a programului deja insusita. Ulterior acestei verificari se poate primi finantare pentru cel de al 2-lea an... chiar daca finantarea aprobata este pe 3 ani asociatiile trebuie sa faca dovada unei bune activitati in fiecare an. Daca asociatia nu functioneaza... daca asociatia nu si-a calificat bonitori, nu si-a perfectionat un sistem informatic...etc... de ce sa cheltuie atunci statul finantand aceste asociatii? Ne-am implicat in toate aspectele tehnice ale organizarii asociatiilor... de exemplu, in ultima saptamana a lunii iulie colegii mei au petrecut aproape o zi alaturi de reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca Tip Simmental, iar decizia noatra a fost ca la toate sedintele comisiilor tehnice ale asociatiilor sa participe cate un reprezentant ANARZ ca sa se implice pentru a-si aduce aportul tehnic, strict tehnic, la buna evolutie a lucrurilor.

Revin, reprezentantii ANARZ si-au asumat o linie de finantare pe o duruata de 3 ani pentru a sprijini infiintarea asociatiilor de rasa. Suntem convinsi de faptul ca rezultatele vor aparea nu dupa 5 ci poate dupa 10 ani si din acest motiv nu suntem absurzi insa si reprezentantii asociatiilor trebuie sa fie constienti de faptul ca trebuie sa faca progrese... tehnic nu este posibil ca daca dupa un an de activitate nu ai facut pasi importanti nu poti sa ii recuperezi in urmatorul an. Spun acest lucru cu toata ingaduinta.

Cum simtiti asociatiile de rasa in toamna anului 2012? Lipsa de membri implicati in activitatea asociatiilor pare a fi o problema generala. Cea mai mare ingrijorare a noastra este aceea ca multi dintre fermieri au aderat la organizatii si apoi au renuntat pe drum. Am fost un sustinator al promovarii raselor cu valorile si traditiile lor. Am sprijinit elitele raselor in expozitii nationale iar mesajul meu a fost mereu acela ca fermierii trebuie sa fie mandri de ceea ce au si sa gaseasca drumul, propriul drum spre progres. Fermierii trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa apartina unei familii, unei asociatii de rasa care sa il sprijine oferindu-i informatii despre cum sa isi potriveasca perechile, care ii sunt rezultatele controalelor de productie... chiar daca exista divergente intre membrii asociatiilor cred ca fermierii nu trebuie sa iasa din COP... toata lumea il cunoaste pe domnul dr. Petcu Mihai. Din cate stiu dumnealui nu a iesit niciodata din COP... oare de ce?

Coordonatorii activitatii asociatiilor trebuie sa prezinte care sunt avantajele inscrierii intr-o astfel de organizatie de rasa... iar avantajele nu apar in primul an, ci dupa 4-5 ani de zile.

In Romania s-au cristalizat de mai multi ani doua tipuri de exploatatii... fermele comerciale si gospodariile. Are ANARZ o strategie de ameliorare pentru fiecare tip de exploatatie? Monitorizeaza si dirijeaza ANARZ activitatea jucatorilor de pe piata m.s.c.-ului astfel incat sa existe un plus de valoare in ambele parti? Un lucru este cert... ANARZ nu poate sa creeze programe nationale de dezvoltare, iar trecerea de acel nivel al mediei nationale de 3.500 kg per lactatie nu se poate face decat lucrand impreuna. Daca un taran are doar 3 vaci si il fortez sa cumpere un m.s.c. valors insa scump oare reusesc sa obtin cu adevarat un progres genetic in acea ferma?

Astazi, pe piata romaneasca, nu exista material seminal care sa nu aduca un plus de valoare in fermele romanesti. In anul 2010, dupa ce in 2009 m.s.c.-ul a fost subventionat, chiar daca a fost dureros, am dispus distrugerea tuturor dozelor de material seminal care nu se incadrau in conditiile stabilite. Astazi putem vorbi de faptul ca materialul seminal cu minus valoare nu mai exista pe piata din Romania.

S-a vorbit foarte mult despre perfectionarea fermelor in cele specializate in productia de carne si cele specializate in productia de lapte. Datorita faptului ca pentru rasele de carne nu au existat organizatii care sa poata prelua aceste registre ANARZ-ul nu le-a externalizat. Agentia a creionat astfel un program pentru rasele de carne deoarece sunt ferme mici ce utilizeaza material seminal autorizat, au juninci cu origini importate din strainatate, si tocmai de aceea vrem sa avem continuitate sa facem controale si sa eliberam certificate de origine. Drept exemplu, cu foarte putin timp in urma, am eliberat o serie de certificate de origine pentru un fermier care a dorit sa faca export de animale dintr-o rasa de carne in Republica Moldova. Deci lucrurile au inceput sa se dinamizeze. Mai mult, am initiat un act normativ prin care fermierii crescatori de vaci din rasele de carne, din zonele defavorizate, sa primeasca un ajutor din partea statului.

Exista noi proiecte de interes pentru crescatorii de taurine la care lucreaza reprezentantii ANARZ? In acest moment se lucreaza intens la un nou proiect, un act normativ de reorganizare a agentiei, in care s-a discutat punerea in valoare a parcul criogenic, a statiilor de azot, tancuri si containere care sa fie reglementate printr-o modificare a actului nostru de functiune, in care aceste statii sa produca azot la preturi de cost stabilite in urma unor devize si sa livreze catre beneficiari azotul. Statiile de azot vor fi detinute de catre agentie, vor produce azot lichid contra-cost, evident la un pret mai mic decat cel de pe piata iar intreaga suma incasata va fi virata la bugetul de stat. Azotul se va produce in cele patru statii de azot din tara de la Craiova, Cluj, Bucuresti si Vaslui, iar in urma acestui lucru urmarim obtinerea unui echilibru de pret. Astazi pe piata un litru de azot lichid costa in jur de 4 ron iar prin aceste facilitati de productie ANARZ-ul il poate oferi fermierilor la un pret de aproximativ 1,5 ron. Nu este un ajutor de stat mascat ci este o interventie pe piata pentru reglementarea preturilor. La fel vom proceda si cu containerele si tancurile pentru care vom stabili un pret de inchiriere pentru operatori.”

Adaugă comentariu


Security code
Actualizează